BUITENLAND

 

Ik heb drie dagen over de bevalling gedaan, echt onmenselijk. In Nederland is het niet goed gesteld met de moeders. Ik zou ook iedereen adviseren in de buitenland te gaan bevallen. De kindersterfte in Nederland is niet voor niets zo hoog. Het is vergelijkbaar met een derdewereldland. Ondanks de goede scholen en de westerse cultuur is bevallen nog steeds iets barbaars. En dat hoeft helemaal niet. Het is nergens voor nodig zoveel pijn te lijden. Het is niet alleen voor de aanstaande moeder een aanslag. Ook voor de baby. Als je drie dagen bezig bent met bevallen wordt het kind ook moe. Alleen al voor het kind zou er beter moeten gekeken worden naar het bevallings traject. En dat hele thuisbevalling is natuurlijk ook bij de konijnen af. Waarom wordt dat zo gepromoot? Waarom zou dat zoveel beter zijn? De meeste moeders moeten vaak toch in allerijl naar het ziekenhuis gebracht worden. En dan ben je verder van huis als dat je al aanwezig bent in het ziekenhuis met alle benodigde apparatuur.

 

ONS KIND

Het is geen sinecure om voor een kind te zorgen. En er zijn ook echt wel momenten dat je je afvraagt: waarom wilde ik dit ook alweer. Maar er zijn ook momenten dat je je geen grotere liefde kan voorstellen en je je on top of the world voelt dat je mag zorgen voor zoiets bijzonders en speciaals. Ouder worden kan je je niet op voorbereiden, het is net als een gevoel, niet te omschrijven of te verwoorden. Het overkomt je. En zodra dat gevoel er is, wat niet altijd direct na de geboorte is, weet je wat ik bedoel.

Er wordt vaak geschreven over het moment van ter wereld komen, maar eerlijk gezegd geloof ik dat niet. Het besef dat je kind boven jezelf staat in alles wat je hebt en bent kwam bij mij pas veel later. Wellicht door de hachelijke bevalling, maar dat weet ik niet zeker. Ik weet nog goed dat ik de crèche belde om iets door te geven. Toen nam er een leidster op en zei ik: met de moeder van Maya. Dat was het moment dat ik dacht, ja inderdaad, met de moeder van Maya. Ik ben de moeder van Maya. Raar maar waar.