Energie

Een enkel of dubbel energietarief

Je kunt elektriciteit geleverd krijgen met een dubbel of enkel tarief. Hier zitten best wat verschillen in die belangrijk zijn voor je energierekening! Maar hoe zit dit precies en hoeveel scheelt het? Dat kun je hieronder lezen!

Het verschil tussen enkel of dubbel

Wanneer je een energiecontract afsluit kun je ervoor kiezen om een enkel of dubbel energietarief te gebruiken. Maak je gebruik van een enkel tarief? Dan betaal je de hele dag door hetzelfde bedrag voor stroom. De stroom kost dan 24 uur per dag hetzelfde. Wanneer je van een dubbel tarief gebruik maakt betaal je overdag en ’s nachts een ander tarief voor je stroom. Je hebt dan een ‘normaal tarief’ voor overdag en ‘daltarief’ voor ’s nachts. Het daltarief geldt vaak van 23:00 uur tot 07:00 uur, in het weekend en op officiële feestdagen en is dan ook wat goedkoper dan het normale energietarief. Dit kan wel verschillen per energieleverancier, dus let hier goed op bij het afsluiten van een nieuw contract.

Voordat je dit beslist is het belangrijk om te weten wat voor een type elektriciteitsmeter je hebt. Wanneer je twee actieve telwerken hebt in je meter, krijg je automatisch een dubbel tarief en kun je eventueel kiezen voor een enkel tarief. Dit kun je aangeven bij de energieleverancier. Heb je maar één telwerk? Dan kun je helaas alleen enkel energietarief ontvangen van je energieleverancier.

Wat is goedkoper: een enkel of een dubbel energietarief?

Vaak is een dubbel energietarief gunstig als je ook daadwerkelijk veel stroom verbruikt tijdens de dal uren. Het is dan ook aantrekkelijk voor mensen die alleen in de avonden en in het weekend thuis zijn en dan apparaten gebruiken met een hoog verbruik zoals de wasmachine en de wasdroger. Hier kun je natuurlijk rekening mee houden.

Wil je weten of het voordelig is voor jou om gebruik te maken van een enkel of dubbel energietarief? Start dan met een energievergelijk. Je kunt hiermee berekenen of het voor jou voordelig is en een besparing oplevert. Kijk dan ook gelijk even of je je energietarief kunt verlagen op https://www.consumind.nl. Mocht het voordelig zijn, dan kun je ook direct overstappen naar een andere energieleverancier. Zo sla je twee vliegen in een klap. Prettig geregeld!