Label je energie

Energielabel woning

Huizen hebben vaak een energielabel, maar wat houdt dat nou precies in? Een energielabel laat zien hoe zuinig of energiebesparend een gebouw is. Hoe hoger deze waarde is, des te zuiniger het gebouw is.

Een energielabel kan variëren van A t/m G, waarbij A het beste is en G het minst zuinig is. A, B en C zijn goede labels en dit betekend dus dat een huis de warmte beter binnen houdt. Op deze manier is het beter voor het milieu, want er gaat minder warmte verloren, wat betekend dat er minder gestookt hoeft te worden. Ook wordt het label hoger naarmate er meer groene energie wordt geproduceerd, dit doormiddel van zonnepanelen of een energiezuinige verwarming.

 

Energielabels E, F en G staan in het rode gebied op de meter, wat inhoudt dat er veel warmte verloren gaat en er dus een hoop stookkosten zijn. Bij deze huizen is er onder andere geen enkele vorm van isolatie aanwezig, dus geen vloer-, bodem- of spouwmuurisolatie. Maar ook geen dubbel glas of gevelisolatie. Daarnaast is er ook geen groene energie aanwezig, dus geen energiezuinige verwarming en er wordt ook niks opgewekt aan de hand van zonnepanelen. De stookkosten voor de woning zijn dus een stuk hoger omdat er een heleboel warmte verloren gaat en er ook geen energie wordt opgewekt. Hier kan dus nog een hoop op worden bespaard. Voor meer informatie, kijk op schotgroepisolatie.nl.

 

Ook is een goed energielabel een positief punt voor de verkoop. Kopers zullen eerder geïnteresseerd zijn in huizen met een groen energielabel dan in een huis met een rood energielabel. Het energielabel van een huis kan dus een hoop veranderen aan de prijs, zowel in positieve als in negatieve zin. Dit is dus ook een reden om te kiezen voor een van de opties om het energielabel beter te maken. Dit kost wel wat maar dit wordt ruimschoots terugverdiend na verloop van tijd.